Ce inseamna sa degusti ciocolata cu adevarat

Ce inseamna sa degusti ciocolata cu adevarat

 

Ciocolata este desertul tau preferat? Acum descoperi sa te bucuri de gustul si satisfactia produsa de ciocolata. Sa degusti ciocolata este mai mult decat a-i simti aroma si consitenta, este trasnferul de energie dintre tine si ciocolata, gustul ei este influentat de starea ta de spirit.

Daca degusti ciocolata cand esti suparat, asociezi ciocolata cu o metoda de a reduce stresul, tensiunea acumulata, dar cand o degusti intr-un cadru relaxat, esti atent la fiecare aroma subtila si te bucuri de ea, aceeasi ciocolata va avea o alta aroma, Roxana Stirbu, Ciocolatier Artizanal.

Ciocolata se afla printre cele mai indragite deserturi din intreaga lume si fiecare pralina sau tableta de ciocolata sunt atent studiate, de la boabele de cacao si prelucrarea acestora, pana la imbinarea gusturilor dintre ciocolata si ganache. Arborele de cacao este sensibil la aciditatea solului, iar  in functie de Ph-ul solului, aroma boabelor de cacao poate fi mai fructata sau mai acida. De asemenea, fermentarea si prajirea boabelor de cacao reprezinta un proces important in gustul final al ciocolatei.

Ciocolata este un produs la fel de complex, precum vinul. Arborele de cacao este similar cu vita de vie, Roxana Stirbu, Ciocolatier Artizanal.

Ciocolata are nevoie de multa atentie pentru a te bucura de gustul memorabil pe care ti-l poate oferi. Astfel, trebuie depozitata intr-un loc racoros si cu umiditate scazuta, iar inainte de a degusta ciocolata trebuie sa fie lasata cateva minute la temperatura camerei. Pentru a te bucura de gustul ciocolatei trebuie sa ii acorzi atentie, astfel:

Priveste-o inainte de a o degusta. Ciocolata trebuie sa aiba o suprafata lucioasa, fara urme, pete albicioase sau bule de aer in interiorul ei.

Pregateste-ti papilele gustative. Cu putin timp  inainte de a degusta ciocolata, evita aromele puternice, precum cafeaua, tutunul sau alcoolul, pentru ca iti vor afecta capacitatea de a simti aromele subtile.

Miroase ciocolata inainte de a o degusta. Mirosul de ciocolata te va ajuta la pregatirea papilelor gustative. Simte prima data aroma, iar apoi mirosul de ciocolata.

Nu degusta prea multa dint-o data. Degusta o bucata mica de ciocolata si las-o sa se topeasca in gura timp de cateva secunde, asteapta sa se raspandeasca intreaga aroma, dupa care o poti mesteca. Respira pe nas cand degusti ciocolata pentru a pastra toate aromele si a te bucura de gustul final.

Curata gustul dupa fiecare degustare. Daca degusti mai multe tipuri de ciocolata, arome diferite, trebuie sa bei un pahar cu apa intre degustari pentru a putea simti noile arome.

 

Bucura-te de fiecare data cand degusti ciocolata!

0 Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.